Grad Vinkovci  337-200 ¦ Bana Jelačića 1, ¦ OIB:67648791479 ¦ MB:02588200 ¦ IBAN: HR4023400091 848700005 Radno vrijeme: pon-pet 7:30-15:30
O Vinkovcima / Školstvo / Srednje škole / Industrijsko-obrtnička škola Vinkovci Silvija Strahimira Kranjčevića

Srednje škole

Industrijsko-obrtnička škola Vinkovci Silvija Strahimira Kranjčevića

Industrijsko-obrtnička škola Silvija Strahimira Kranjčevića baštinik je zanatske (šegrtske škole) osnovane naredbom kraljevske zemaljske vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu 1886. godine, i do danas, kada obilježava 120. godina kontinuiteta prošla je više oblika organiziranosti, već prema političkim ustrojstvima koje je Hrvatska prolazila u svom putu k samostalnosti. Rasadnik je bila obrtničkog staleža, te izvorište drugim strukovnim školama (poljoprivrednoj, tehničkoj, drvodjelskoj, medicinskoj, ekonomsko-trgovačkoj, veterinarskoj, šumarskoj). Tekstilna grupacija spominje se već u prvoj godini školovanja, nastavlja svoje djelovanje putem Domaćih ženskih škola, a 1929. otvorena je u Vinkovcima i ženska zanatska škola, gdje su osnovni zanati krojenje i šivanje, tada već školovane i za potrebe tvorničkih radnika.
Nakon drugog velikog rata škola ulazi u svoje protore, a tek nakon Domovinskog rata postaje moderna škola s radionicama i primjerenim učionicama gdje učenici uz srednjoškolsko opće obrazovanje stječu i kvalitetno stručno znanje, razvijaju svoj umjetnički i zanatski potencijal i tako se uključuju u nove, suvremene tokove hrvatskog gospodarstva.
Danas škola broji 737 učenika koji se školuju u 7 područja rada (strojarstvo, elektrotehnika, ugostiteljstvo, graditeljstvo, osobne usluge, tekstil i ostale usluge). Imamo 33 razrednih odjeljenja o čijem odgoju i obrazovanju brine 61 nastavnika i 22 djelatnika u administrativno-tehničkoj službi. Obrazovanje se provodi redovno u trogodišnjim i četverogodišnjim programima, kao i obazovanju odraslih polaznika.
Kreativnost učenika i nastavnika pokazuje brojne izvanredne aktivnosti (dramska, recitatorska, novinarska, mladi manekeni...), a pečat školi daje i već afirmirana radio emisija "Školski sat", na VFM-u (lokalni radio), gdje se rješava aktualna problematika u školi. Škola se svojim radom ističe na brojnim natjecanjima (županijskim i državnim) gdje učenici postižu zapažene rezultate, a isto tako učenici svojim radom sudjeluju na brojnim kulturnim manifestacijama u gradu (npr. Sajam zdravlja) kao i humanitarnim akcijama.
Školi je 2004. g. dodijeljeno i priznanje "Šegrt Hlapić" kao najboljoj obrtničkoj školi u državi, 2006. g. škola je dobila Povelju Vukovarsko-srijemske županije povodom 120. obljetnice rada i postizanja izvrsnih rezultata u odgoju i obrazovanju, kao i brojna druga priznanja za uspješan rad. Škola se može pohvaliti i knjižnicom koja bilježi oko 15 000 naslova, a koju i učenici rado posjećuju i uče u njoj.
Sve ovo vrijeme trudimo se stvoriti pozitivnu sliku o našoj školi, a nadamo se da smo u tome i uspjeli. Naravno, i dalje ćemo raditi na stvaranju školske kulture, pozitivnog ozračja za rad, poticanju kreativnosti kod učenika i nastavnika i aktivnog rješavanja problema.


ravnateljica:
Marija Sunđi, prof. povijest, arheologija 
tel.: +385 (0)32 354 901
e-mail: industrijsko-obrtnicka-skola@vk.t-com.hr
marija.sundi@ss-sskranjcevica-vk.skole.hr

tajnica:
Katica Treber, inž. tekstila 
tel./fax.: +385 (0)32 354 618
e-mail: industrijsko-obrtnicka-skola@vk.t-com.hr
katica.treber@ss-sskranjcevica-vk.skole.hr
zbornica: +385 (0)32 354 099 

 

Školski odbor
 
1. Zdenka Krsnik-Vinković, dipl. inž. elektrotehnike 
2. Ankica Živić, dipl. inž. prehrambene tehnologije 
3. Ivan Marčinko, dipl. politolog
4. Josip Adžić
5. Mario Banožić
6. Marija Dakić
7. Elvis Kovačević
8. Iva Pezer
9. Tomislav Zadro

http://www.ss-sskranjcevica-vk.skole.hr/IndexNaslovnica.html

Ostale vijesti

Petak, 20.08.2010

Drvodjelska tehnička škola Vinkovci

Osnivanje obrtničke škole u Vinkovcima datira od 1886. godine Naredbom kraljevske zemaljske vlade,odjela za bogoštovlje i nastavu.1921. godine prvi p...

Petak, 20.08.2010

Glazbena škola Vinkovci

01.rujna 2010. god. Osnovna glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci je pripojena Srednjoj glazbenoj školi Vinkovci. Od tada nova ustanova djeluje pod...

Srijeda, 14.07.2010

Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci

Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci odgojno je obrazovna ustanova od posebnog društvenog značaja koja, u okviru svoga rada, obrazuje učenike u području rada zdravstva i veterine.

Srijeda, 14.07.2010

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

U ovom predstavljanju osvrnuli smo se na rad naše škole sve od službene registracije  30. studenoga 1946. pod imenom „Savezna srednja stručna škola za obrazovanje učenika u poljoprivrednom strojarstvu“ pa do današnjih dana. U to vrijeme, sve do 60-ih godina, škola je imala izuzetnu reputaciju. Dobivanjem statusa savezne razine u bivšoj državi, škola je imala učenički dom, tada najmoderniju poljoprivrednu mehanizaciju smještenu u više tada modernih hala, stočnu farmu,te velike površine obradivog poljoprivrednog zemljišta. Gubljenjem statusa savezne škole, uglavnom se gube i navedeni sadržaji, ali ipak do početka devedesetih funkcioniramo s preko 1.000 učenika u zgradi bivšeg učeničkog doma.

Korisni linkovi

E-usluge

Multimedija